TOP

Een appartement met het gevoel van een woning

De eigenaars van dit luxueuze dubbelappartement waren jarenlang zelf actief in de bouwsector en hadden al heel wat ervaring met verbouwen. Dat maakt dat zij zelf verschillende ideeën hadden hoe hun appartement er moest uitzien. Het was de eerste keer dat zij een interieurarchitect onder de arm namen en met Michaël Lievois van Ontwerp Atelier Lievois uit Sint-Niklaas was het meteen een schot in de roos.

 

Creatieve ‘less is more’-architect

Bij Ontwerp Atelier Lievois staat de functie van een ruimte centraal. Interieurarchitect Lievois creëert een totaalconcept dat overeenkomt met de wensen en de noden van de opdrachtgever. Het uiteindelijke ontwerp is een perfecte symbiose tussen de vereisten waaraan een ruimte moet voldoen en de gewenste uitstraling van een ruimte. ‘Strak’ en ‘eenvoud‘ zijn de voornaamste sleutelwoorden in Lievois’ ontwerpen. Lievois verwoordt het als ‘de kunst van het reduceren’. “Overbodige details laten we weg. Hoe meer je toevoegt, hoe moeilijker het wordt om het totaalconcept te laten werken.” “In onze ontwerpen staan innovatie en vernieuwing centraal”, zegt Lievois. “Nieuwe materialen verleggen onze grenzen en vormen een uitdaging. Een vaste huisstijl, die steeds dezelfde elementen en materialen recycleert, hebben we niet. Modern, klassiek, eigentijds, tijdloos, stedelijk, landelijk, minimalistisch of romantisch… wat de klant ook verkiest, elke opdracht benaderen we met een open geest. We doen niet aan bandwerk; vormgeven is creëren.” Ontwerp Atelier Lievois verwelkomt iedereen met nieuwbouw- of verbouwplannen. Het bureau beschikt over de nodige kennis en ervaring om elke woning, kantoor, publieke- of commerciële ruimte optimaal vorm te geven. Iedereen kan bij hen terecht voor een totaalpakket van ontwerp tot realisatie, maar ook voor ontwerp- en kleuradvies, steeds binnen vooropgesteld budget en tijdspanne. “Wars van trends ontwerp ik in functie van de levensstijl van mijn klanten,” zegt Lievois. “Ik ontdoe mijn ontwerpen bewust van overbodige franjes om visuele rust te scheppen. Dikwijls komt daar maatwerk aan te pas om een perfecte symbiose te creëren tussen functionaliteit en de gewenste uitstraling.”

 

Lange zoektocht

De bewoners hebben lang gezocht naar een geschikte woning vooraleer ze besloten dit dubbele appartement te kopen. Een groot ruimtegevoel was een absolute voorwaarde.“Eigenlijk zag ik een appartement niet meteen zitten”, vertelt de eigenares. “Hiervoor woonden we in een grote, oude hoeve met veel grond. Ik vreesde dat een appar tement ons een benauwd gevoel zou geven.” Om dat te vermijden, namen ze het concept van hun oude woning over: een heel grote leefruimte en een open keuken. Maar dé truc die het woninggevoel creëert is het grote terras met daaraan een brede strook siergrassen. Wanneer de bewoners naar buiten kijken, hebben ze het gevoel dat ze op het gelijkvloers wonen en niet op de eerste verdieping.

 

Hal met vestiairekast

De architect creëerde een hal door een rechthoekig blok in de leefruimte te plaatsen. Langs de kant van de voordeur doet het dienst als vestiaire. De kasten werden op maat gemaakt en zijn vervaardigd uit zwart geborsteld eikenfineer. Langs de kant van de leefruimte doet het blok dienst als tv-meubel. Vanuit de hal kunnen de bewoners zowel langs links als rechts, om de vestiairekast heen, naar de leefruimte lopen die door brede, glazen pivoterende deuren is afgescheiden van de hal.

 

Pivoterende binnendeuren

De pivoterende binnendeuren komen uit de collectie ‘steel look’ van de firma Anyway Doors.“De basis voor deze stalen deuren is een matzwart geanodiseerd aluminium dat uiterst sterk, licht en onderhoudsvriendelijk is”, licht Koen Dries van Anyway Doors, toe.“Het glas is verkrijgbaar als mat of doorzichtig en is steeds 6 mm dik.Wie dat wil, kan het glas onderverdelen. De aluminium onderverdelingen worden bovenop het glas geplaatst zodat iedereen zijn eigen design – modern of klassiek – kan maken. Daardoor passen onze deuren in elk interieur. In dit appartement kozen de bewoners voor helder glas zonder onderverdelingen om het gevoel van ruimte te maximaliseren.” Voor het unieke ‘room divider’ concept, ontwikkelde Anyway Doors een pivotscharnier met ingebouwde comfortsluiting zonder inbouwdelen in de vloer. De pivoterende scharnier wordt bovenop de afgewerkte vloer geplaats waardoor niets op voorhand ingebouwd moet worden en ook vloerverwarming geen probleem vormt. Afhankelijk van de pivotpositie en de beschikbare ruimte kan de deur 90°, 180° of 360° openen. Dankzij de gepatenteerde sluittechniek kan de deur geluidloos en vederlicht in beide richtingen opendraaien. Indien gewenst kan ze ook gemakkelijk geblokkeerd worden naar 1 draaizijde. De technologie zorgt ook voor een goede akoestische en thermische afsluiting.

“Onze deuren openen en sluiten volledig geluidloos en maken een klassiek bedieningssysteem met klink en slot overbodig”, aldus Dries.“We bieden een selectie exclusieve handgrepen aan, maar je kunt er ook steeds handenvrij doorheen passeren als je iets in je handen hebt als de deur in beide richtingen kan openen. De bewoners van dit appartement kozen voor een verticale handgreep over de ganse hoogte van de deur. Die maakt de deur optisch greeploos.” “Onze pivoterende stalen deuren kunnen ook volledig zonder omlijsting geplaatst worden”, gaat Dries verder.“Voor echte puristen is dit de ideale oplossing. De onzichtbare scharniertechniek wordt volledig in het zwarte aluminium frame ingebouwd en de scharnieren worden rechtstreeks op de volledig afgewerkte vloer en tegen het plafond verankerd. Dat is bij dit project bijvoorbeeld het geval in de badkamer van de bouwheer.”

 

Designklassiekers

Het meubilair in de leefruimte is perfect op elkaar afgestemd en is het resultaat van weloverwogen keuzes van de eigenares. “Ik ben twee jaar met de inrichting bezig geweest. Ik hou van verschillende stijlen en dat maakte de keuze er niet gemakkelijker op. Aangezien ik nooit online koop, heb ik heel veel showrooms bezocht. Ik wil de stoffen voelen, de kleuren zien en bekijken of de stukken bij elkaar passen.” Uiteindelijk koos mevrouw voor enkele klassieke designstukken. De sofa is de Tufty-time van Patricia Urquiola voor B&B Italia. De eettafel en bijpassende stoelen zijn van de Amerikaanse designfirma Knoll. De verlichting tegen de wand zijn Tweeter opbouwspots van Delta Light. De hoofdkleuren in het appartement zijn zwart en wit.“Ik hou enorm van rust en orde in huis. Daarom had ik alles al op voorhand uitgedokterd. Ook de witte gietvloer zorgt voor rust. Om toch een beetje een warm gevoel te creëren, heb ik hier en daar een accentkleur toegevoegd”, aldus mevrouw. De grote leefruimte baadt in het licht dankzij schuiframen van Reynaers Aluminium over de gehele lengte. De ruimte kan verduisterd worden met houten lamellen die automatisch aangestuurd worden. Het centrale domoticasysteem stuurt verder ook de verlichting, vloerverwarming en verluchting aan.

 

Keuken met maximaal comfort

Om maximaal licht in de keuken binnen te trekken, werd er een hoekraam geplaatst. De bewoners kozen voor een wit keukeneiland van Bulthaup.
Middenin het werkblad bevindt zich een inductievuur van het merk Gaggenau met daarnaast een ingebouwd afzuigsysteem. Deze oplossing vermijdt dat er een dampkap aan het plafond moet bevestigd worden waardoor de keuken er kleiner zou uitzien. Nog een manier om het ruimtegevoel te vergroten, zijn de zwevende keukenkasten met daaronder ledverlichting die verschillende kleuren kan aannemen. Op de keukenkasten ligt een inox werkblad. Omwille van het onderhoudsgemak verkozen de bewoners een glazen spatwand in plaats van tegels. De keuken is uitgerust met alle comfort: een ingebouwde koelkast en diepvriezer, een micro-combioven, een espressomachine, een vaatwasser en een tweede extra kleine koelkast. Vanuit de leefruimte stappen de bewoners zo op hun terras dat over de volledige lengte van hun appartement loopt. Alle buitenmeubels zijn afkomstig van Het Buitenhuis in Appels. Deze familiezaak groeide op 41 jaar tijd uit tot een van de grootste aanbieders in de regio van luxemerken voor tuinmeubelen, parasols, sauna’s, jacuzzi’s, buitenkeukens, terrasverwarming en terrasoverkappingen van Brustor.“Mensen kunnen bij ons terecht voor de totaalinrichting van hun tuin of terras” zegt zaakvoerder Jonathan D’hondt.“We helpen hen kiezen uit ons ruim aanbod merken en adviseren bij het op elkaar afstemmen van de gekozen producten.” De bewoners zijn vooral erg blij met de terrasverwarmer want die laat hen toe om ook op kille zomeravonden buiten te zitten en van hun terras te genieten. “Deze mooie designstaanlamp is van het merk Dome en is een far infrared terrasverwarming met verlichting”, weet Jonathan. “Het licht weerkaatst mooi in de koepel en geeft een warme gouden gloed. De muziekliefhebbers kunnen ook kiezen voor ingebouwde boxen die ze via bluetooth kunnen aansturen. In tegenstelling tot andere infrarood terrasverwarmers die enkel directe warmte geven, zorgt deze technologie ervoor dat heel het lichaam opwarmt.”

Als eettafel kozen de bewoners een exemplaar van het Italiaanse merk Kristalia. Het blad heeft een marmerlook en is vervaardigd uit Dekton, een materiaal dat goed bestand is tegen UV- stralen, vorst, dooi, krassen…. Ideaal dus voor buiten. Om het plaatje te vervolmaken kozen de bewoners voor de Kristalia Elephant tuinstoelen. Deze zijn gemaakt uit polyurethaan dat tegelijk stevig, licht, comfortabel én onderhoudsvriendelijk is.

Op het terras is er ook een buitenkeuken voorzien waarop de bewoners voornamelijk hapjes en kleine gerechten klaarmaken. “De buitenkeuken is van Indu + en werkt op elektriciteit. Het meubel is niet alleen strak en mooi van design, het laat zich ook gemakkelijk onderhouden. Bovendien is het modulair samen te stellen naargelang de wens van de klant. Die kan kiezen tussen het aantal inductieplaten, een teppanyakiplaat, een wokplaat… Hier kozen de bewoners voor één inductieplaat en een teppanyakiplaat.” Wie zelf de collecties van Het Buitenhuis wil bekijken, voelen of uitproberen is zonder afspraak welkom in de toonzaal of op de opendeurdag op 9 en 10 maart. Vanaf dan kun je er, tot eind juni, ook elke zondagnamiddag terecht. Op zondag zijn er ook tal van BBQ-demonstraties met bijvoorbeeld de Big Green Egg, de Napoleon Barbecue of de OFYR vuurschaal.

 

Piekfijn schilderwerk

De firma Decoratiewerken Gauwloos uit Sint-Niklaas nam alle schilderwerken voor haar rekening. Eerst plamuurde ze het volledige appartement zorgvuldig bij, ver volgens plaatste ze vliesbehang dat ze tot slot overschilderde met primer en twee afwerkingslagen. Zaakvoerder Davy Gauwloos: “Bij dit project hebben we heel wat afplak- en afkitwerk gehad. Dat is normaal bij minimalistische en strakke ruimtes met grote rechte vlakken. Het contrast tussen de witte muren en het zwarte ijzerwerk vraagt om een scherpe aflijning.” In de badkamer en het gastentoilet kregen de muren een extra dimensie door de decoratieve ICE-techniek van BOSS paints. In deze bijzondere verftechniek zijn minuscule glaspareltjes verwerkt die voor een unieke lichtweerkaatsing zorgen. Het licht- en schaduwspel creëert een semi-transparant diepte-effect. Deze techniek is uiterst kras- en schokbestendig en is geschikt is voor sanitaire ruimtes waar vaak grote temperatuurschommelingen zijn.

Decoratiewerken Gauwloos werkt nauw samen met verschillende binnenhuisarchitecten en is gespecialiseerd in residentiële projecten. Een team van 5 professionele schilders neemt de projecten van begin tot einde voor haar rekening en zorgt ervoor dat de bewoners zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de schilderwerken. Afplakken, meubels verhuizen, demontage en montage van verlichting, radiatoren, audiosystemen… het hoort er allemaal bij.“We zorgen ervoor dat de bewoners hun woning piekfijn in orde terugkrijgen.”

De firma werkt al jarenlang uitsluitend met verf en materialen van het Belgische BOSS paints.Volgens Gauwloos heeft BOSS paints de beste kwaliteit op de markt. “Zij hebben ook een uitgebreid assortiment technieken en oplossingen voorhanden. Wanneer we ergens op een moeilijkheid stuiten, dan kunnen we een technisch adviseur contacteren die ook langskomt op de werf. Tot slot heeft Boss paints ook verschillende toonzalen waar de technieken in levensechte kamers zijn toegepast. Zo krijgen onze klanten een realistisch beeld van de kleuren en structuren die ze kiezen.”

In de slaapkamer en dubbele inloopdressing zijn alle maatkasten in zwart eikenfineer.Vanuit de dressing kunnen de bewoners rechts naar de badkamer van meneer of links naar hun slaapkamer. De badkamer van de bouwheer heeft een open douche met een extra grote regendouchekop en kraanwerk van Vola. De douche is volledig bekleed met keramische grootformaattegels met marmerlook van het merk Inalco. De prachtige witte waskom is van het Italiaanse Falper.

 

Rust en luxe

De badkamer van mevrouw is zonder twijfel een van de blikvangers van het appartement. Deze straalt alles uit wat een badkamer nodig heeft: rust en luxe. Er staat niet veel meer in dan een vrijstaand bad en wastafel. Beiden komen uit de ‘Handmade’-collectie van Falper, die uitblinkt door haar elegante en delicate lijnen. Achter de kamerhoge glazen spiegelwand zitten de kastjes verstopt net als de deur naar een afzonderlijk toilet.

 

Een hotelgevoel

De slaapkamer van de bewoners is ingetogen met enkel een groot bed en een laag dressoir. De eigenares is nog niet helemaal tevreden over hoe de slaapkamer eruitziet. “Ik hou van een hotelgevoel”, zegt ze. “Ik moet onze kamer dus nog wat verder aankleden.” Wat meteen de aandacht trekt in deze ruimte is de volledige glazen scheidingswand tussen de slaap- en badkamer.“Oorspronkelijk was er een volle muur getekend, maar om een groter ruimtegevoel te hebben wilde ik per se die glazen wand.” Naast de deur in de slaapkamer bevindt zich een kamerhoge ruit.“Dat was een idee van de interieurarchitect. Het lijkt misschien een detail, maar doordat we vanuit onze bad- en slaapkamer naar de living én verder naar buiten kunnen kijken, maakt dat we ons niet opgesloten voelen. Nu zijn alle ruimtes in het appartement, van aan de voorgevel tot aan de achtergevel, verbonden.”

 

 

Met dank aan

 

Ontwerp Atelier Lievois
www.lievois.be

 

Reid Senepart Architecten
www.reid-senepart.be

 

Anyway Doors
www.hetbuitenhuis.be

 

Het Buitenhuis
www.hetbuitenhuis.be

 

Decoratiewerken Gauwloos
www.gauwloos.be